Nerandate reikiamos įrangos? Susisiekite ir gaukite komercinį pasiūlymą per 24 val.
AUKŠTOS KOKYBĖS PROFESIONALI ĮRANGA
NEMOKAMAS PRISTATYMAS VISOJE LIETUVOJE
MŪSŲ SERVISO KOMANDA KVALIFIKUOTI SPECIALISTAI
IŠSKIRTINIS DĖMESYS MŪSŲ KLIENTAMS
AUDORES > Straipsniai

Food truck‘ų verslo sėkmė – kruopščiai paruoštas planas ir profesionali įranga

Jau ne vieną dešimtmetį pasaulyje gyvuojanti vadinamųjų food truck‘ų, arba maisto furgonų, idėja sėkmingai prigijo bei išpopuliarėjo ir Lietuvoje. O kad tokios komercinės virtuvės darbas vyktų kuo sklandžiau, svarbu pasirūpinti tinkama įranga ir techniniais sprendimais.

Daugiau nei dešimtmetį food truck‘ų įrengimu besirūpinančios UAB „Fornesa“ vadovas Žėrūnas Dilka sako, kad tai nemenkas iššūkis atsižvelgiant į nedidelę erdvę, todėl pirmiausia svarbu viską kruopščiai suplanuoti: „Pirmiausia reikia nuspręsti, kokiai konkrečiai veiklai norite įsirengti automobilį, pasidomėti, kokius dokumentus, licencijas ir leidimus reikia gauti. Po to drauge su specialistais suprojektuojami ir paruošiami vizualūs brėžiniai, patogiai ir ergonomiškai išdėstomos darbo zonos – nuo maisto laikymo, paruošimo, gaminimo iki pateikimo klientui. Be to, būtinai aptariami visi techniniai klausimai: elektros instaliavimas, vandentiekio sistemos įrengimas, vėdinimas ir kt. Taupant, neplanuojant ir nebendradarbiaujant su profesionalais, galima padaryti didelių klaidų, pavyzdžiui, taupumo sumetimais atsisakius stoglangio, gaminant maistą furgone kaupsis dūmų ir karščio perteklius.“

Šaldymo įranga – produktų kokybei išsaugoti

Turint projektą, jau galima pradėti galvoti apie food truck‘o įrenginius. Tiek įprastos, tiek mobiliosios maitinimo įstaigos savo darbo neįsivaizduoja be šaldytuvo ir šaldiklio, tad norint užtikrinti furgone tiekiamo maisto kokybę, būtina pasirūpinti tinkamu produktų užšaldymu ar laikymu.

Kaip sako restoranų įranga prekiaujančios ir jos įrengimo bei priežiūros klausimais konsultuojančios UAB „Audores“ atstovas Žilvinas Stonys, svarbi ne tik šaldymo įrangos kokybė, bet ir tai, kokias funkcijas įranga turės atlikti: „Tinkamiausią šaldymo įrenginį išsirinksite atsižvelgdami į furgono dydį ir specialistų paruoštą planą bei gaminamo maisto pobūdį. Jei darbe bus naudojama daug šaldytų produktų, reikės pasirūpinti didesniais šaldytuvais ar šaldikliais, o jei planuojate didelį gėrimų meniu, įsigykite ledo generatorių ar gėrimų šaldytuvą. UAB „Audores“ asortimente – įrenginiai, techniškai pritaikyti komercinei veiklai, todėl jie išsiskiria funkcionalumu, patikimumu ir ilgaamžiškumu.“

Maisto kepimui – konvekcinės krosnys ir gruzdintuvės

Kad ir ką nuspręstumėte gaminti maisto furgone, neapsieisite be kepimo įrangos: krosnių, krosnelių, gruzdintuvių, grilių ir kt. Todėl, anot UAB „Audores“ atstovo Ž. Stonio, maisto furgone naudojama kepimo įranga turi būti itin kokybiška ir funkcionali: „Food truck‘ams puikiai tinka konvekcinės krosnys, kurios užtikrina greitą kepimą, todėl prie maisto furgono nenusidriekia eilės ir klientams netenka ilgai laukti. Be to, tokios krosnys gali būti ir labai daugiafunkcės, t. y. atlikti ne tik kepimo, bet ir virimo, gaminimo garuose ir kitas funkcijas. Taigi, vienu šūviu nušausite kelis zuikius.“

Maistui furgone gaminti dažnai pasirenkamos ir pramoninės gruzdintuvės, kuriose galima greitai ir sveikai pagaminti įvairių traškių užkandžių ir patiekalų. Norint užtikrinti patogų, efektyvų ir saugų darbą, ekspertai rekomenduoja rinktis patikimų gamintojų gruzdintuvę, kuri veiks sklandžiai ir tarnaus ilgai.

Be šių paminėtų įrenginių, food truck‘e būtina pasirūpinti ir darbus palengvinančiomis indaplovėmis, kurios našiai dirba, bet neužima daug vietos. Priklausomai nuo valgiaraščio, taip pat gali būti naudojamos įvairios pjaustyklės, maišyklės bei kiti profesionalūs virtuvės reikmenys.

Dėmesys baldams

Kadangi maisto furgone yra nedaug erdvės, labai svarbu, kad išdėstytose darbo zonose būtų itin atidžiai suprojektuoti baldai. UAB „Fornesa“ vadovas Ž. Dilka sako, kad ypatingai didelį dėmesį reikia skirti medžiagoms, iš kurių gaminami tokie baldai: „Baldai food truck‘ams turėtų būti iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno. Taip ne tik užtikrinama atitiktis būtiniems higienos reikalavimams, bet ir yra patogu bei praktiška. Tokie baldai atsparūs korozijai, mechaniniams pažeidimams, juos lengva valyti ir prižiūrėti.“

Be to, projektuojant baldus būtina išnaudoti kiekvieną turimos nedidelės food truck‘o erdvės centimetrą, o tai padaryti, Ž. Dilkos teigimu, galima tik su patyrusių gamintojų pagalba: „Mūsų patirtis rodo, kad gerai apgalvojus food truck‘o projektą, kruopščiai atlikus visus įrengimo darbus ir pasirinkus profesionalią įrangą, įmanoma įgyvendinti net pačias netikėčiausias idėjas. Pavyzdžiui, esame įrengę food truck‘ą vintažiniame automobilyje, „Bebro“ blynine pavertę gaisrinės mašiną, įrengę didžiausią ir prabangiausią Lietuvoje restoraną ant ratų „Gorilla Burger“.