Maisto pristatymas į namus dabar aktualus beveik visoms maisto gamybos ir klientų aptarnavimo įmonėms: restoranams, kavinėms, valgykloms, barams, kitoms įmonėms, užsiimančioms šviežio maisto gamyba. Prisitaikyti prie naujų sąlygų nėra itin lengva, nes prireiks nedidelių investicijų į tinkamą maisto gabenimo įrangą. Visai nesvarbu, ar maistas pristatomas automobiliais, motociklais ar dviračiais – svarbu, kaip jį išlaikyti karštą/šaltą ir nepakitusios formos. Norint tinkamai gabenti maistą klientams, reikės šios maisto gabenimo įrangos:
Tai standartinių dydžių plastikiniai uždaromi indai, skirti gabenti paruoštiems patiekalams. Jie gali būti vientisi arba suskirstyti keliomis pertvarėlėmis, kad būtų lengviau atskirti patiekalo dalis (pagrindinis patiekalas + garnyrai). Sriuboms gabenti yra skirti specialūs indai. Picos gabenamos kartoninėse dėžėse.
Gastro-Norm nerūdijančio plieno indai yra skirti maisto laikymui šildomose ar šaldomose vitrinose, taip pat kai kurių gastronominių ir konditerinių patiekalų
gamybai. Pristatymo metu šie indai naudojami didesnių maitinimo renginių metu, kai maistas tiekiamas biurams, asmeninėms šventėms arba iš vieno gamybos cecho į kitą.
Pica išlieka vienu populiariausių patiekalų į namus pristatomo maisto rinkoje. Jei seniau jos pristatymu rūpinosi picerijos, tai dabar tai aktualu praktiškai visoms kavinėms ir restoranams, savo meniu siūlančioms šį patiekalą. Termodėklai yra skirtingų pločių, o aukštis dažnai yra reguliuojamas. Jie skirti sudėti 35, 45, 50, 55, 60 cm dydžio kartoninėms dėžėms su picomis. Kai kurie termodėklai turi 12V jungtį, kuri padeda palaikyti šilumą, kai pristatymo laikas yra gana ilgas. Tiesa, šiluma tokiuose dėkluose yra vos 70-80 laipsnių, todėl kitiems karštiems patiekalams šis padėklas nėra rekomenduojamas.
Termodėklai picai turi patvarias rankenas, kurios išlaiko stabilią termodėklo poziciją nešant. Kai kurie modeliai turi kišenėles, skirtas kvitams, sąskaitoms ir kitiems maisto pristatymui reikalingiems dokumentams laikyti.
Maisto pristatymo rankinės yra aukštesnės maisto transportavimo dėžės. Jos skirtos ne tik picoms, bet ir vienkartiniams indams vežti. Paprastai tokiose rankinėse telpa 6 vienkartiniai indeliai sukrauti vienas ant kito dviem eilėmis.
Didžiausias maisto pristatymo krepšys - 355 x 535 x 430 mm (plotis-ilgi-aukštis). Jame telpa ir 35 cm dydžio picos dėžė ir keli vienkartiniai indai. Maisto pristatymo rankinės pagamintos iš šilumą sulaikančios medžiagos, todėl palaiko temperatūrą kurį laiką.
Išorinis audinys – nailonas. Yra ir kelios kišenėlės, skirtos dokumentams vežti.
Termodėžės yra skirtos transportuoti ne tik picai ar vienkartiniams indams, bet ir GN indams su karštu ar šaltu maistu. Jos neturi juostinių rankenų. Kai kurios turi net ir metalines rankenas. Jos skirtos dažnam transportavimui, kai reikia pervežti daugiau paruošto maisto.
Termodėžės pagamintos iš EPP (polipropileno) arba EPS (polistirolo), o tai medžiagos, kurios gali išlaikyti ir 80-110 laipsnių temperatūrą priklausomai nuo sienelių storio.
Termodėžės taip pat tinkamos gabenti ne tik karštus, bet ir sušaldytus produktus, todėl jos dažnai naudojamos ne tik gastronomijoje, bet ir konditerijoje, kur reikia palaikyti vėsią temperatūrą (ledams, tortams ir t.t.)
Termo dėžės skiriasi priklausomai nuo to, kokiems GN indams jos yra skirtos. Mažos 10 litrų talpos termo dėžės talpina GN ½ indus. 100 l talpos dėžės turi vidines pertvaras, todėl jose galima dėti ir GN 2/1 padėklus. Negiliems padėklams yra skirtos per šoną, o ne per viršų pakraunamos dėžės, dar vadinamos „frontloaderiais“. Jos skirtos standartiniams įvairaus gylio padėklams transportuoti. Galima termodėžes susidėlioti ir patiems. Tiesiog sudedami keli sluoksniai, primenantys rėmus. Vienas sluoksnis talpina vieną eilę padėklų. Tokia dėžė yra 1200 x 800 x 200 mm išmatavimų, todėl laisvai telpa ant standartinės europaletės. Aišku, ji skirta maistui itin dideliais kiekiais transportuoti.
Reiktų paminėti ir mažiausias termodėžes, skirtas 1-2 porcijoms. Tai pietų dėžės, kurių vidus suskirstytas vienkartinių indelių principu – atskiros 3 skiltys pagrindiniam patiekalui ir garnyrui. Tik maistas ten dedamas ne į plastiką, o į porcelianines lėkštutes, kurias lengva išimti ir plauti indaplovėje.
Visos termodėžės yra paprastai prižiūrimos ir valomos, todėl tai itin vertinga ir naudinga investicija į maisto pristatymo paslaugą.
Prieš įsigydami maisto gabenimo įrangą, pasitarkite su profesionalais, kurie padės įvertinti, kiek ir kokios įrangos realiai reikia pagal turimus užsakymų srautus. Tai kokybiška ir profesionali įranga, todėl laikyti ją be darbo – neefektyvu ir netikslinga.