Profesionalios tešlos maišyklės yra skirtos greitai ir efektyviai išmaišyti įvairią tešlą, kitus gaminius. Maišyklės yra reikalingos praktiškai visose restoranų, kavinių, picerijų virtuvėse, kepyklose, konditerijos įmonėse. Visur, kur reikia išmaišyti tešlą, naudojamos pramoninės maišyklės.
Profesionalios tešlos maišyklės yra trijų rūšių:
1. Planetarinės;
2. Spiralinės;
3. Mažalitražės;
Jos visos atrodo gana panašiai – masyvus stovas, ant kurio sumontuotas galingas elektrinis variklis su specialia pavara, kuri ir užtikrina efektyvų maišymo šluotelės arba spiralės sukimąsi. Kita svarbi detalė – nerūdijančio plieno dubuo, kuriame maišoma tešla. Variklis gali turėti du ir daugiau greičių, laikmatį ir kitų valdymui reikalingų funkcijų. Taip užtikrinama aukšta tešlos kokybė skirtingiems gaminiams.
Kuo tešlos puodo talpa didesnė, tuo galingesnis variklis montuojamas. Variklis gali būti maitinamas vienos fazės arba trijų fazių elektros įvadu. Jei maišyklė didelė ir galinga, rekomenduojama apsvarstyti trijų fazių elektros įvado galimybę. Toks įrenginys veiks efektyviai ir sparčiai. Mažesnių poreikių virtuvei pakanka ir paprasto vienos fazės elektros įvado.
Profesionalios maišyklės turi 10 l, 20 l, 30l, 40 l, 50 l, 60 l ir didesnės talpos maišymo indus. Mažesnių talpų maišyklės turi stabilias maišymo galvas, išimamas visas puodas su tešla. Didesnių talpų maišyklės gali turėti pakeliamas galvas, kad puodas būtų lengviau paimamas ir iškeliamas iš laikiklio. Taip palengvinamas virtuvės darbuotojų darbas, nes 40-60 litrų tešlos svoris yra pakankamai didelis, kad jį galėtų kilnoti vienas žmogus. Virš kiekvieno puodo yra montuojamas specialus apsauginis mechanizmas – grotelės arba permatomas polikarbonatinis stiklas. Jis apsaugo nuo kylančių miltų, taip pat neleidžia atsitiktinai įkišti ranką į puodą maišymo proceso metu.
Mažalitražės maišyklės talpa yra 7-9 l. Ji yra skirta nedidelės apimties tešlai maišyti. Šiomis maišyklėmis maišoma ir kieta ir skystesnė tešla. Tai universalus įrenginys, tik nedidelės talpos.
Populiariausi profesionalių tešlos maišyklių gamintojai yra GGF, FIMAR, PizzaGroup, Hendi ir kt.
Planetarinės tešlos maišyklės yra skirtos maišyti minkštai ar net skystai, gausiai vandeniu prisotintai tešlai. Pats pavadinimas „planetarinis“ atsirado dėl maišymo šluotelės formos. Ji pagaminta iš plonų nerūdijančio plieno armatūros strypų, sulenktų į apskritimą. Maišymo šluotelė primena planetos kontūrus, todėl ir vadinama planetarine.
Planetarinės maišyklės yra skirtos daugiausiai skystesnės konsistencijos tešlai gaminti, taip pat gali būti plakami kiaušinių baltymai, daromi padažai. Dėl to jos labai populiarios kavinėse, kuriose kepami blynai, daromi lietiniai. Taip pat be šių maišyklių negali apsieiti bet kuri konditerijos kepykla, kur kepamos bandelės, pyragėliai, sausainiai, kiti saldumynai.
Spiralinės tešlos maišyklės yra skirtos maišyti kietesnei tešlai. Jos yra pakankamai galingos, todėl jose maišoma tešla duonai, bandelėms, picai, makaronams.
Veikimo principas yra panašus, tik ant maišymo galvos yra montuojama speciali spiralė, pagaminta iš itin tvirto nerūdijančio plieno. Ji pakankamai tvirta, kad laisvai išmaišytų keliasdešimt litrų kietos, mažai vandens turinčios tešlos duonos gaminiams.
Spiralinė tešlos maišyklė yra kiekvienos picerijos vienas iš esminių įrengimų, net jei tešla minkoma atvirose virtuvės erdvėse, siekiant pademonstruoti lankytojams picos gamybos procesą.
Mažalitražės tešlos maišyklės yra lengvai ant stalo pastatomos maišyklės, kurių maišymo dubens talpa 7-9 litrai. Dėl to jos ir vadinamos mažalitražėmis.
Tai universalus įrenginys, nes prie maišymo galvos galima montuoti ir planetarinės maišyklės maišymo šluotelę ir tešlos spiralę. Taip pat montuojami ir kiti priedai, kurie gali atlikti darbus greitai ir efektyviai. Profesionaliose virtuvėse mažalitražės tešlos maišyklės dažniausiai naudojamos padažams, blynų tešlai maišyti, baltymams plakti. Tokius įrengimus dažnai turi nedidelių restoranų, kepyklėlių ir konditerijos įmonių virtuvės.
Viskas priklauso nuo gamybos apimčių ir poreikio. Jei restoranas nedidelis, pakaktų ir mažalitražės maišyklės. Picerija ir kepyklėlė dažniausiai renkasi spiralines, nes tešlos čia reikia paruošti gana daug. Svarbu žinoti, kiek ir kokios tešlos reikia pagaminti kas dieną. Kai kurios virtuvės turi ir abiejų tipų maišykles. Prieš įvertindami, kuris modelis tinkamiausias, visada galite susisiekti su mūsų specialistais ir gauti profesionalią konsultaciją.