Pramoninės viryklės paieška viešojo maitinimo sektoriuje – atsakingas procesas. Pasirinkus tinkamą įrenginį, patiekalų gamyba taps spartesnė bei kokybiškesnė, o tai reiškia, kad greičiau sulauksite verslo investicijų grąžos. Sprendžiant, kokio tipo kaitlentės Jūsų verslui suteiktų daugiausiai naudos, reikėtų susipažinti su keliais pagrindiniais faktoriais ir juos įvertinti.
Dujinės viryklės – lengviausiai suprantami ir valdomi įrenginiai. Tereikia pasukti rankenėlę, liepsna užsidega – ir galima gaminti, o išjungus procesas akimirksniu sustoja. Nereikia laukti, kol virimo elementas įkais arba atvės. Visgi reikėtų turėti omenyje, kad degiklio zona aplink liepsną atšals ne iš karto. Viryklės darbui reikalingos sąnaudos – gamtinės dujos – yra tikrai nebrangus kuro šaltinis. Patogu tai, kad daugelyje virtuvių jau būna įrengti dujų įvadai.
Vis dėlto, dujinės viryklės turi ir minusų – aptarkime kelis ryškiausius:
Energija šilumos pavidalu pasklinda po patalpą, todėl norint užtikrinti darbo sąlygoms tinkamą temperatūrą, reikalingos:
Abi šios sistemos sudaro svarią virtuvės įrengimo investicijų dalį. Be to, aukščiau minėtas privalumas dėl įvadų turi ir neigiamų aspektų: įrengiant virtuvės technologijas tenka atsižvelgti į jau esamus dujų įvadus. Tai gali apriboti virtuvės išplanavimą, o kartais – net ir kliudyti lanksčiam bei rezultatyviam darbui joje.
Funkcionalumas – svarbiausias rodiklis, kurį patvirtina daugelis geriausių pasaulio šefų. Indukcinės viryklės pliusai:
Indukcinio kaitinimo režimo pagrindas – elektromagnetinė jėga, susidaranti tarp kaitlentės paviršiaus ir padėto indo. Kaitlentėse įmontuotos indukcinės ritės generuoja šilumą tik ten, kur jutikliai fiksuoja indo dugną. Kai įkaista ne visas paviršius, o tik indas su gaminamu patiekalu, maistas paruošiamas itin greitai. Pvz., 6 puodelius vandens indukcinė kaitlentė užvirina vos per 3 min., o dujinė viryklė – per 8 min. Tai – didžiulis skirtumas, ypač juntamas dinamiškame maitinimo paslaugų pasaulyje, kuriame svarbi kiekviena minutė.
Funkcionalios indukcinės viryklės pasižymi technologiniais sprendimais, kurie palengvina maisto produktų gamybą ir leidžia užprogramuoti kelis gaminimo, norimos temperatūros ir laiko režimus. Tokie išankstiniai nustatymai ne tik taupo energiją, bet ir prisideda prie ruošiamų patiekalų kokybės: pvz., kad ir didkepsnis būtų tinkamai iškeptas, ir padažas prie jo – neperkaitintas.
Indukcinės viryklės ypač pasitarnauja preciziškam konditerių darbui: greitas ir tikslus kaitinimas užtikrina spartų, bet švelnų virimą, tad tirpinant šokoladą vandens vonelė tampa nebereikalinga.
Apie indukcines kaitlentes sklando ne vienas mitas. Išsklaidykime žinomiausius.
Mitas: per brangu, lyginant su dujiniais įrenginiais.
Realybė: indukcinio įrenginio naudojimas ilgainiui kompensuoja energijos vartojimo efektyvumą, todėl ši investicija greit atsiperka.
Mitas: greitai susibraižo, o paviršius gali deformuotis nuo svorio.
Realybė: siekiant, kad paviršius nesibraižytų, rekomenduojama rinktis kaitlentes su kietu keraminiu stiklu, atspariu net ir labai aukštai temperatūrai.
Mitas: reikia keisti visus kepimo bei virimo indus.
Realybė: indukcinėms kaitlentėms skirti indai neturi būti brangūs. Nuo įprastų jie skiriasi feromagnetiniu dugnu, kuris veikia kaip magnetas. Nerekomenduojama naudoti emaliuotų indų, net jei jie ir pritaikyti indukcijai: emalė lydosi, todėl gali sugadinti kaitlentės paviršių.