Planuojant atidaryti piceriją ar savo restorano svečiams siūlyti picas, turbūt pirmiausia susimąstoma, kurios picų krosnys yra labiausiai vertos dėmesio. Kaip išsirinkti kokybišką picų krosnį, kuri bus ilgaamžė ir užtikrins, kad picos keps tolygiai, bus skanios, o virtuvės darbuotojai ja naudosis lengvai, pasakojame AUDORES picų krosnių gide. Čia sužinosite apie picų krosnių tipus, savybes ir parametrus, į kuriuos svarbu atkreipti dėmesį prieš renkantis.
Yra keli pagrindiniai įrenginių tipai, kuriuose restoranų savininkai renkasi kepti picas:
Apžvelkime kiekvieno įrenginio savybes.
Picų krosnies pagrindas dažniausiai yra akmuo arba plytų plokštė, kurią šildo po ja esantys kaitinimo mechanizmai. Jie gali būti kaitinami elektra arba dujomis, o tai turi įtakos kepimo ypatumams. Pavyzdžiui, elektrinė picų krosnis veikia konvekcijos principu, kuris užtikrina tolygų temperatūros paskirstymą, taigi ir – picos iškepimą. Dujinėse picų krosnyse dažniausiai šiluma sklinda tik nuo viršuje arba apačioje įmontuotų plokščių, kurios ypač gerai kepina picų ingredientus. Kepimo temperatūra tokiose krosnyse yra reguliuojama ir gali siekti net 500 °C.
Picų krosnys yra skirtingų dydžių. Pagal poreikius galite krosnis rinktis su 1–2 kameromis, kurios leis iškepti daugiau picų vienu metu. Tokių krosnių kameros montuojamos viena ant kitos, todėl taupoma restorano erdvė.
Taip pat mūsų asortimente rasite ir didesnių picų krosnių variantų. Pavyzdžiui, šią „Cuppone“ krosnį, kurioje vienu metu telpa iki 10 mažų arba 4 didelės picos. Itališkos įrangos gamintojai rūpinasi ne tik praktišku krosnies vidumi, bet ir išore – įrenginys yra penkiakampio formos, todėl jį galima statyti virtuvės kampe.
Nors tokia picų krosnimi naudotis nesudėtinga, gali būti, kad darbuotojams reikės laiko apsiprasti prie naujo įrenginio. Tokiais atvejais saugų virtuvės šefų darbą užtikrina papildomos priemonės: karščiui atsparios pirštinės, kvadratinė picos mentelė ir kiti picerijų darbui skirti priedai. Be to, efektyviam picerijos išplanavimui padeda ir kiti priedai: picos krosnies stovas, picos krosnies spintelė, picų krosnies gaubtas ar picų krosnies ventiliacinis gaubtas.
Konvejerinės kepimo krosnies pavadinimas sufleruoja, kad jos išskirtinumas – konvejerinė technologija, leidžianti nepertraukiamai kepti picas. Joms skirtas metalinis konvejerio takelis tęsiasi per visą krosnies vidų. Besinaudodami tokia krosnimi, picas įdedate vienoje įrenginio pusėje, o jau iškepusias išimate kitoje.
Dažniausiai picos tokiose krosnyse kepamos naudojant karštą orą ir infraraudonuosius spindulius. Tiek konvejerio takelio greitis, tiek krosnies karštis (aukščiausia temperatūra yra apie 350 °C) yra reguliuojami. Taigi, kai reikia produktyvaus ir daugiausia picų per trumpą laiką iškepančio įrenginio, konvejerinės krosnys – bene populiariausias pasirinkimas. Pavyzdžiui, mūsų asortimente esančia konvejerine krosnimi per valandą iškepti galite net 86 picas.
Konvejerinės picų kepimo krosnys ypatingos, nes jomis labai paprasta naudotis, todėl nereikia investuoti daug laiko į darbuotojų mokymus. Kartu su konvejerine picų kepimo krosnimi rekomenduojame įsigyti ir tokius įrenginius, kaip: daržovių pjaustyklės, tešlos kočioklės ir tešlos maišyklės.
Picas galima kepti ir universaliuose įrenginiuose, pavyzdžiui, išskirtiniame gamintojo „KamadoClub“ moliniame grilyje, naudojant picos kepimui skirtą akmenį. Mūsų rekomenduojama „KamadoClub“ kepsninė įkaista iki 540 °C, o idealiai iškepti picą padeda itin tikslus grilio termometras. „KamadoClub“ kepimo įranga dažniausiai džiaugiasi maži šeimos restoranai arba maistą renginiuose ruošiantys šefai, kuriems praverčia transportuojami įrenginiai.
Vienas iš grilio ypatumų – dūmo skonis, kurį suteikia kūrenama mediena ar specialios drožlės. Grilyje taip pat galėsite kepti ne tik picas, bet ir kepsnius, mėsainius, daržoves ar gaminti troškinius. Gamintojai „KamadoClub“ siūlo įvairius priedus, kurie palengvina maisto gamybą. Pavyzdžiui, restoranų veiklose pravers impregnuotas ketaus kazanas, elektrinis grilio uždegiklis ar skaitmeninis bevielis „Bluetooth“ maisto termometras.
Dar vienas universalus įrenginys – greitojo kepimo krosnelė. Ji maistą šildo ir kepa naudodama kelias skirtingas šildymo technologijas: mikrobangų, konvekcines, smūgines ir (arba) infraraudonųjų spindulių. Dažniausiai tokios krosnelės turi šimtus ar net tūkstančius programų, todėl jose kepti galite ne tik picas, bet ir užkandžius, sumuštinius ar net pyragus.
Dėl patogaus ir įvairialypio naudojimo greitojo kepimo krosneles renkasi restoranai, kepyklos, kavinės ar degalinės. Tiesa, nors maistas greitojo kepimo krosnelėse iškepamas labai greitai, jos nėra tokios talpios kaip kitos kepimo krosnelės.
Rinkdamiesi krosnelę pasidomėkite aukščiausia įrenginio temperatūra. Ji skiriasi priklausomai nuo modelio ir gali siekti nuo 260 °C iki 300 °C. Taip pat renkantis rekomenduojame atkreipti dėmesį ir į krosnelės kameros talpą. Pavyzdžiui, vienoje greitojo kepimo krosnelėje tilps 35 cm skersmens, o kitoje – 30 cm picos.
Kai išsirinksite picų krosnies rūšį ir ieškosite konkretaus įrenginio, pasidomėkite jo:
„Audores“ rekomenduoja picerijos įrangą rinktis tik iš patikimų gamintojų. Mūsų asortimente galima įsigyti italų gamintojų „GGF“, „PizzaGroup“, „Sudforni“, „Cuppone“ ir JAV gamintojų „Hostek“ picų kepimo įrangos. Visą asortimentą atrasite čia.